The Nelson-Atkins Museum of Art - Steven Holl Architects - US | Symbiosis News

The Nelson-Atkins Museum of Art - Steven Holl Architects - US | Symbiosis News

The Nelson-Atkins Museum of Art - Steven Holl Architects - US | Symbiosis News

Posted by maxx on Aug 5, 2008 in Architecture | Steven Holl Architects Location: Kansas City, MO, USA Year of the project: 1999-2007 Structural Engineers: Guy Nordenson and Associates Mechanical Engineers: Ove Arup & amp; Partners / W.L. Cassell & amp; Associates Glass Advisors: R.A. Heintges & amp; Associates Renfro Design Group Artist: Walter De Maria Budget: US $ 200,000,000 Area: 15,329 m2 < The expansion of The Nelson Atkins Museum of Art fuses architecture with the landscape to create an experimental architecture that is developed for visitors as it is perceived through every movement through space.

and the weather. The new addition, the so-called Bloch Building, is dedicated to the current sculpture garden, transforming the entire Museum into the grounds for the visitor's experience. The new addition extends along the eastern edge of the campus, and is distinguished by five glass lenses, which cross from the existing building through the Sculpture Park to form new spaces and viewing angles. The innovative fusion of landscape, architecture and art was executed through close collaboration with museums and artists, to achieve a dynamic and favorable relationship between art and architecture. When visitors move through this new intervention, they will experience a flow between light, art, architecture and landscape, with views from one level to another, from the inside to the outside.

But after the jump ...

The Nelson-Atkins Museum of Art - Steven Holl Architects - US | Symbiosis News
The Nelson-Atkins Museum of Art - Steven Holl Architects - US | Symbiosis News

Here is a small scheme of how the relationships are woven:

- Original New Building Building (in complementary contrast)
- Transparent Opaque
- Light Heavy
-
- Active Improvement of Views Landscape Reproductions
- Delimiting without Limits
- Direct Circulation Open Circulation
- Unique Mass Transparent Lenses

The first of five lenses "Is a bright and transparent lobby, cafeteria, art library and bookstore, inviting the public to the Museum and encouraging movement through ramps that lead to the grandstands as they progress down into the garden. From the vestibule a new transverse axis is connected through the original construction of large spaces. At night the bright glass volume of the lobby offers an invitation to transparency, taken advantage of by visitors for events and activities. The multilayer lenses of translucent glass collect, diffuse and refract light, and they achieve light materialization as blocks of ice. During the day the lenses inject different qualities of light into the galleries, while at night the sculpture garden is illuminated with its interior light.

Related news